• شنبه ۳۱ شهریور ماه، ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۳
  • دسته بندی : اجتماعی
  • کد خبر : 976-10990-5
  • خبرنگار : 59022
  • منبع خبر : گزارش

ایسنا گزارش می‌دهد؛

اطعام عزاداران حسینی با قدمت بیش از 2 قرن، در شیزند تاکستان

آیین سنتی اطعام عزاداران حسینی با طبخ 40 دیگ حلیم و قربانی صد گوسفند در روستای شیزند از توابع بخش خرمدشت شهرستان تاکستان در شب عاشورای حسینی برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا منطقه قزوین، عاشقان اهل‌بیت (ع) روستای شیزند از زن و مرد، کودک و نوجوان، پیر و میان‌سال، در شب نهم محرم‌الحرام و روز عاشورا همراه با مراسم عزاداری، سینه‌زنی و ذکر مصیب خاندان امام حسین (ع) از غروب تاسوعای حسینی تا نماز صبح عاشورا، دهم محرم‌الحرام به پخت حلیم نذری می‌پردازند.

طرح بزرگ طبخ و توزیع غذای نذری باهدف ترویج و گسترش فرهنگ نذری برای امام حسین (ع) و ترویج فرهنگ عاشورایی ماندگار در طول ۱۴۰۰ سال پس از قیام سیدالشهدا در روستای شیزند صورت می‌گیرد.

تکریم عزاداران و تعظیم شعائر حسینی یکی از اهداف این آیین است

محمد صفی سرپرست دهیاری روستای شیزند در حاشیه اجرای طرح بزرگ اطعام حسینی، اظهار می‌کند: به‌رسم سنت دیرینه روستای شیزند هرساله در ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) و 72 تن از یاران آزاده‌اش، تمام اهالی روستا از میدان امام‌زاده گرفته تا کوچه‌پس‌کوچه‌های روستا جهت پخت حلیم نذری با شور و اشتیاق حسینی مشارکتی همه‌جانبه دارند.

وی با اشاره به برخی از اهداف اجرای این طرح اطعام می‌گوید: سالیان سال است که دوست داران و عاشقان اهل‌بیت عصمت و طهارت (ع) با تکریم عزاداران و تعظیم شعائر حسینی درآستانهٔ فرارسیدن ماه محرم جدا از مقام و رتبه خود آن را نسل به نسل حفظ کرده‌اند.

وی ادامه می‌دهد: اهالی روستا پخت یک دیگ حلیم از منزل را شروع کرده و امروزه به چهل دیگ رسیده‌اند؛ آنان بدون هیچ چشم‌داشتی در اطعام عزاداران حسینی روستا و سایر روستاهای بخش خرمدشت و ضیاآباد پرداخته و بسیاری از مردم اعتقاد دارند غذای حسینی بیماری‌ها را از بدن گرفته و سلامت را تضمین می‌کند.

سنت اطعام عزاداران حسینی در ماه محرم به زمان امام جعفر صادق برمی‌گردد

انصار نایب لو پیرمرد شیزندی که از بزرگان این روستاست می‌گوید: از زمانی که به یاد دارم سنت حلیم‌پزی در دیگ‌های کوچک منازل روستایی رواج داشته و از سنت‌های بسیار دیرین مردم این دیار است.

ریش‌سفید روستای شیزند ادامه می‌دهد: سنت اطعام عزاداران حسینی در ماه محرم در همه جای ایران مرسوم و سابقه آن بنا به روایات به دوران امام ششم شیعیان، امام جعفر صادق (ع) برمی‌گردد، تا جایی که یک بعد از ابعاد بزرگداشت ائمه و برگزاری مجالس نوحه‌سرایی و عزاداری برای آن‌ها به‌خصوص امام حسین (ع)، موضوع اطعام و غذا دادن به عزادارانی است که در این مجالس شرکت می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه نذری دادن باید بیشتر دل فقرا را شاد کند، عنوان می‌کند: اگر با این تفسیر نذری دادن‌هایمان را میان فقرا تقسیم کنیم خیلی زیباست و امام حسین (ع) هم خاصه به این نذورات توجه دارد.

مراسم نذری دادن مملو از ارزش‌های انسانی و اسلامی است

اسدالله نایب لو رئیس شورای روستای شیزند می‌گوید: هرساله در این روستا، مراسم تاسوعای حسینی به‌صورت سنتی و پرشور برگزارشده و هر خانواده به اقتضای توان و سلیقه خود در تهیهٔ ملزومات آیین بزرگ اطعام عزاداران حسینی مشارکت دارد، مردم از روزهای اول رسیدن ماه محرم با برگزاری آیین‌های شبیه‌خوانی، مصیبت‌خوانی، دسته‌های زنجیرزنی و سینه‌زنی در کنار هم با دوستی و همیاری، فرهنگ، آداب‌ورسوم و عقاید و سنت‌های دیرینه و نشانه‌هایی از عواطف احساسات و شریک بودنشان در عزای سرور و سالار شهیدان به نمایش می‌گذارند.

نقش زنان روستا در اجرای این آیین مذهبی و سنتی بی‌نظیر و قابل‌تقدیر است

یکی از بانوان روستای شیزند می‌گوید: زنان روستایی قبل از آغاز ماه محرم با تدارک دیگ‌های بزرگ مسی و مهیا نمودن وسایل موردنیاز برای این آئین سنتی و مذهبی با پاک کردن بیش از یک‌تن گندم در مجمع‌های مسی و روحی در تمام 10 شب محرم و مخصوصاً در روزهای تاسوعا و عاشورا با باز گذاشتن درب تمام منازل روستاییان بر روی مهمانان و به‌ویژه عزاداران حسینی و پذیرایی از میهمانان از شور و حال حسینی خاصی برخوردار می‌شوند.

نمادی دیگر از حفظ اصالت‌های گذشته با پخت حلیم به‌صورت کاملاً سنتی

سلیمان روحنده آشپز این روستا می‌گوید: جهت حفظ اصالت گذشتگان روستا طبخ این حلیم به‌دوراز آشپزی صنعتی امروزی به‌صورت سنتی و طبیعی صورت می‌گیرد؛ اهالی روستا چند روز قبل هیزم و کنده‌های درختان خشک را از محل موقوفات جمع‌آوری کرده و به محل مسقفی که در مرکز روستای تعبیه‌شده می‌آوردند، دیگ‌های مسی مخصوص پخت حلیم هم از سوی اهالی که از قبل اسمشان روی دیگ‌ها نوشته‌شده به آشپزان امانت‌داده می‌شود تا پخت حلیم به‌صورت سنتی صورت گیرد.

روحنده آشپز روستای شیزند تأکید می‌کند: بخشی از مناظر و زیبایی‌های آیین اطعام عزاداران حسینی بعد از اقامهٔ نماز صبح روز دهم محرم‌الحرام، تشکیل صفوف عریض و طویل گرفتن نذری با حضور اهالی روستا، روستاهای هم‌جوار و گردشگران سایر استان‌های کشوراست که معتقدند غذای نذری و حسینی بیماری‌ها را از بدن گرفته و سلامت را تأمین می‌کند و همچنین داوطلبان کمر بستهٔ مردان و زنان روستایی در شست‌وشو نظافت دیگ‌های بعد از پخش نذری است.

به گزارش ایسنا روستای بدون جمعیت بیکار شیزند افشاریه با جمعیتی قریب به بیش از هزار نفر، از توابع بخش خرمدشت شهرستان تاکستان، در جنوب غربی استان قزوین واقع‌شده است که صنعت قفل‌سازی و خیاطی ازجمله مشاغل رایج در این روستا است.

گزارش از مهسا رحمانی خبرنگار ایسنا منطقه قزوین

انتهای پیام

ارسال خبر به دوستان

* گیرنده(ها):

آدرس ایمیل ها را با علامت کاما از هم جدا نمایید. (حداکثر 3 آدرس پست الکترونیکی گیرنده را وارد نمایید)
متن ارسال:

ارسال نظر

نام و نام خانوادگی:
آدرس سایت شما:
* آدرس پست الکترونیکی:
* متن:
* کد مقابل را وارد نمایید: