رئیس خانه صنعت استان قزوین گفت: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها صنایع مونتاژ فعالیت میکردند ولی پس از پیروزی انقلاب اسلامی با همت متخصصان و کارگران ایرانی شاهد تولیدات بومی و رشد روزافزون صنایع مختلف و خودکفایی در آنها بودیم و هستیم.
علیمحمد زمانی رئیس خانه صنعت استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ایسنا منطقه قزوین، اظهار کرد: در همه جای دنیا مرسوم است که صنایع را در اراضی غیرقابل استفاده احداث میکنند ولی در دهه 40 نخستین شهر صنعتی ایران در اراضی مرغوب و حاصلخیز دشت قزوین به نام شهر صنعتی البرز ساخته شد.
وی ادامه داد: افرادی که به بازدید این شهر صنعتی میآمدند در ابتدا میپرسیدند که چرا صنایع در این اراضی مستقر شدهاند و این باعث شد که یکی از بهترین زمینهای حاصلخیز را از دست دهیم.
رئیس خانه صنعت استان قزوین با اشاره به اینکه با احداث شهر صنعتی البرز بهسرعت صنایع در آن استقرار پیدا کردند، خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب احداث شهرکهای صنعتی با شتاب بیشتری پیش رفت و سعی شد شهرها و نواحی صنعتی در اراضی که حاصلخیز و درجهیک نبودند احداث شوند.
وی عنوان کرد: صنایعی که در دهه 40 در اولین شهر صنعتی ایران آغاز به کار کردند صنایع مونتاژ بودند صنعتی که متکی بر دانش نبود؛ محصولات نیز از خارج وارد کشور شده و در قزوین مونتاژ، بستهبندی و توزیع میشدند.
زمانی تشریح کرد: حتی میتوان اذعان کرد که تکنولوژی مونتاژ هم نداشتیم و مهندسین و کارگران در پیش از انقلاب حق هیچگونه دخالت حتی تعمیرات ماشینآلات را نیز نداشتند و مهندسین خارجی این اقدامات را انجام میدادند که بار مالی اضافی برای صنایع استان داشت؛ مهندسان و کارگران ایرانی حتی حق تعمیر جزئی را نداشتند و بهعنوان کارگران کمکی و دستیار زیردست نیروهای خارجی کار میکردند و باید اذعان کرد که صنعت مونتاژ پیش از انقلاب حتی برای تعمیر دستگاهها وابسته به نیروی خارجی بود.
وی توضیح داد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی صاحبان برخی از صنایع و مالکان آنها از کشور خارج شدند و صنایع آوردهای نداشتند و عمده سرمایه آنها بااعتبار بانکی صورت گرفته بود و به دلیل عدم تأمین مواد اولیه صنایع مونتاژ از اوایل بهمن 57 و 58 دچار شوک شدند؛ از طرفی نیز به جهت اینکه مهندسان و مشاوران بیگانه شرکتهای تولیدی را رها کردند صنعت دچار رکود شدیدی شد.
رئیس خانه صنعت استان قزوین یادآور شد: بعد از رکود یکساله اتفاقات خوبی برای صنعت رقم خورد و مهندسان، متخصصان و کارگران ایرانی بر این اعتقاد قرار گرفتند تا صنایع مونتاژ موروثی را راهاندازی کنند و اجازه ندهند تا صنعت کشور دچار رکود و افت شود و با تلاش متخصصان و کارگران در جهت خودکفایی صنایع بومیسازی صورت گرفت و در همان شرایط سخت صنایع راهاندازی شدند.
وی اضافه کرد: این تلاش تا به امروز ادامه داشته و دارد و مشاهده میکنیم که بسیاری از کارشناسان و کارگران به راهاندازی صنایع و بومی کردن آنها مشغول هستند و روزبهروز شاهد توسعه و پیشرفتهای چشمگیری هستیم.
زمانی با اشاره به اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی متخصصان به این نتیجه رسیدند که این صنایع باید حفظ و راهاندازی شوند، اضافه کرد: برای نمونه یکی از کارگران از آهنآلات ضایعاتی دستگاهی مشابه خارجی ساخت و به بهرهبرداری رسید.
وی تصریح کرد: در تحریمهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی اراده بر این بود که تولید متوقف نشود بهگونهای که در زمان جنگ تحمیلی و تحریمهای بیگانگان چرخ صنعت از حرکت باز نایستاد.
رئیس خانه صنعت استان قزوین اشاره کرد: اگر بخواهیم مقایسهای با قبل از انقلاب داشته باشیم مشاهده میشود که در برخی از صنایع ازجمله صنعت ساختمانی، تولید لوازمخانگی، مواد غذایی، طراحی و ساخت سد و سیلو، راهسازی، حوزه پزشکی، دارو، صنعت نفت، بهداشت، خدمات مهندسی خودکفا شده و رشد روزافزونی را شاهد هستیم.
وی اعلام کرد: آمارهایی که از صنایع مختلف ارائه میشود نشان از جایگاه مطلوب دارد بهگونهای که ما درزمینه صنعت موشکی در جایگاه چهارم دنیا و در صنایع هوافضا و ماهواره نیز در رتبه پنجم دنیا قرار داریم؛ امروز در همین شرایط مهندسین در حوزه فنی و مهندسی، ماشینآلات ساخت ایران را در کشورهای همسایه نصب کرده و یا در حال نصب هستند.
زمانی در پایان گفت: درزمینه معدن اگر بخواهیم وضعیت را با قبل از انقلاب مقایسه کنیم پیش از انقلاب در کشور 20 میلیون تُن استخراج از معادن داشتیم و این در حالی است که پس از انقلاب این میزان به 220 میلیون تُن استخراج میرسد.
انتهای پیام